KWF-reactie op HPV-vaccinatie voor jongens

Afbeelding van HPV vaccinatie

Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden is blij met de beslissing van staatssecretaris Blokhuis om ook jongens te vaccineren tegen HPV, en om het moment van de prik voor alle kinderen te vervroegen naar 9 jaar: `Om de verspreiding van HPV tegen te gaan en het aantal gevallen van kanker zoals baarmoederhalskanker terug te dringen, zijn dit belangrijke maatregelen. Door ook jongens te vaccineren zijn zij beschermd tegen verschillende soorten kanker veroorzaakt door HPV. En bovendien neemt de bescherming voor meisjes en vrouwen toe. Omdat jongens het virus niet meer kunnen overbrengen. Zo kunnen we veel gevallen van kanker voorkomen.`

Met de vervroeging van de vaccinatie naar 9 jaar, zijn kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium beschermd en is de effectiviteit het grootst.

Cijfers

Een infectie met HPV kan niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus draagt ook bij aan het ontstaan van kanker aan anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte. Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 480 mannen HPV-gerelateerde kanker. Meer dan 750 vrouwen krijgen elk jaar de diagnose baarmoederhalskanker en 200 vrouwen sterven aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen verkleint de prik de kans op baarmoederhalskanker met 75%.

27 september 2019