Onderzoeksnieuws
Dankzij onze donateurs kunnen we honderden onderzoeken financieren. Onderzoeken waarmee we impact willen maken voor élke patiënt. Van onderzoek naar het ontstaan van kanker tot patiëntenstudies die leiden tot nieuwe, betere behandelingen. Van immunotherapie tot bestraling. Van veel voorkomende tumoren tot zeldzame kankers.
Op deze pagina verzamelen we de belangrijkste updates uit KWF-gefinancierde onderzoeken.
2022
Mei
- Patiëntvriendelijke scan kan biopt vervangen om hormoongevoeligheid uitgezaaide borstkanker te bepalen. Dat is het resultaat van een groot onderzoek in vijf instituten, dat met financiering van KWF tot stand kwam.
April
- App halveert sterfte na operatie alvleesklierkanker. Patiënten met alvleesklierkanker hebben na een operatie aanzienlijk minder kans op ernstige problemen of overlijden wanneer zorgverleners een app gebruiken om de patiënt mee te monitoren. Dat blijkt uit een onderzoek dat mede mogelijk werd gemaakt door KWF.
- Onderzoekers van het UMCG hebben met een lichtgevende stof uitgezaaide kankercellen in de lymfeklieren bij schildklierkanker kunnen opsporen. Dit blijkt uit het KWF-onderzoek van oncologisch chirurg Schelto Kruijff. Lees meer over de resultaten.
- Oncode-PACT ontvangt maar liefst 325 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds om een versnelling in vertaling van onderzoek naar medicijnen te realiseren! Als grote aanjager van Oncode Institute is KWF enorm blij met deze investering.
- Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat een bepaald eiwit kan voorspellen of een chemokuur effectief is bij agressieve borstkanker. Vrouwen met borstkanker met veel van het zogeheten 'FER-eiwit' blijken meer baat te hebben bij een behandeling met chemotherapie.
- Een herdershond met botkanker lijkt drie maanden na toediening van een vaccin weer helemaal de oude. Dit vaccin tegen kanker wordt ontwikkeld binnen het KWF-onderzoek van Arjan Griffioen.
Maart
- Nieuws uit de DRUP-studie: DNA-veranderingen bieden aanknopingspunten voor de behandeling van zeldzame kanker. Bij een derde van de onderzochte patiënten kon een geneesmiddel worden voorgeschreven op basis van zo'n DNA-mutatie.
- Met financiering van KWF en Oncode Institute onderzoekt Reuven Agami (Antoni van Leeuwenhoek) zwakheden van kankercellen. Hij ontdekte dat een aminozuurtekort kankercellen fataal kan worden; dit kan leiden tot nieuwe vormen van immunotherapie.
Februari
- LUMC-onderzoekers tonen aan dat een veelgebruikt medicijn tegen schizofrenie ook kan helpen bij behandeling van blaaskanker.
- Er kleven voor- en nadelen aan het gebruik van de pil bij vrouwen met een erfelijk verhoogde kans op borst- en eierstokkanker, zo toonden onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek aan.
Januari
- Alvleesklierkankerpatiënten hebben een driemaal hogere kans om na vijf jaar nog in leven te zijn als ze voorafgaand aan hun operatie éérst chemotherapie met bestraling krijgen in plaats van chemotherapie erná.
De hoogtepunten van 2021
Nieuwe onderzoeken
- In 2021 financierde KWF 98 verschillende onderzoeksprojecten binnen het Programma Onderzoek & Implementatie. In december kenden we 27 miljoen euro toe aan 45 onderzoeken; eerder dat jaar konden we dankzij onze donateurs al 30 miljoen euro uitgeven aan 53 belangrijke onderzoeksprojecten.

- Daarnaast spendeerden we ook nog eens 17 miljoen euro extra aan onderzoeken buiten het Programma Onderzoek & Implementatie. Zoals 'Proof of Concept' projecten, een nieuwe financieringsvorm gericht op doorontwikkeling van onderzoeksresultaten, en onderzoeken met PPS-toeslag waarbij de overheid geld beschikbaar stelt voor samenwerking tussen publieke en private partijen. (Zie persbericht voor meer informatie over deze onderzoeken.)
- Ook maakten we met een injectie van ruim 5 miljoen euro het platform DARE-NL mogelijk; hierin werken onderzoekers nationaal samen om revolutionaire nieuwe cel- en gentherapieën breder en betaalbaar toepasbaar te krijgen.
Onderzoeksresultaten 2021
- In 2014 zette KWF een internationaal Dream Team aan het werk om onderzoek te doen naar verbetering van de ontlastingstest, zoals die wordt gebruikt in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het team van Gerrit Meijer ontdekte twee eiwitten die meer informatie geven over de aanwezigheid van hoogrisicopoliepen; een voorstadium van darmkanker. De test krijgt vanaf 2022 een vervolg als pilot binnen het bevolkingsonderzoek.
- Medisch psycholoog Marij Hillen onderzocht de toegevoegde waarde van second opinions in de praktijk. Haar team ontwikkelde een praatkaart waarmee patiënten zich goed op zo'n gesprek kunnen voorbereiden.
- Aan het Antoni van Leeuwenhoek werkt Hein te Riele aan een test die beter in kaart brengt wat het risico op darmkanker precies is voor familieleden van patiënten met erfelijke darmkanker. Aan het eind van het jaar ontving hij een Proof of Concept-financiering om deze test verder te brengen naar klinische toepassing. In gesprek met KWF vertelt hij meer over zijn onderzoekswerk.
- René Bernards laat zien dat zijn aanpak om geneesmiddelen te combineren werkt bij het tegengaan van behandelresistentie (ongevoeligheid) voor patiënten met leverkanker. Hij werkt in dit onderzoek samen met onderzoekers in China, waar deze vorm van kanker veel voorkomt.