Terugkeer van hoofd-halstumoren aantonen in bloed

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

​Hoofd-halskanker is moeilijk te behandelen; zeker wanneer de tumor na behandeling toch terug is gekomen.

Gepubliceerd op 1 mei 2019

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen bepalen of het mogelijk is om in bloed aan te tonen of de hoofd-halstumor terug is.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Ondanks ingrijpende behandelingen als bestraling, chemo en een operatie, gebeurt het vaak dat een hoofd-halstumor weer terugkomt. In dat geval is het vooruitzicht meestal niet goed. Maar: als de terugkerende tumor op tijd wordt ontdekt, is een succesvolle operatie vaak nog mogelijk.

Het is met de huidige beeldvormende technieken lastig om zo’n terugkerende tumor aan te tonen, omdat het behandelde gebied vaak nog onrustig en aan het genezen is. De meest betrouwbare optie is een biopt nemen onder narcose, maar dat is ingrijpend en niet geschikt als standaard routinetest. Daarom is het belangrijk om een test te ontwikkelen die makkelijk herhaald kan worden toegepast, zonder dat de patiënt er veel last van heeft.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

In een ander project is een biobank aangelegd met tumormateriaal en bloed (afgenomen op verschillende momenten tijdens de behandeling) van honderden patiënten. Onderzoek in deze gegevens maakt het mogelijk om bijvoorbeeld aan te tonen of een tumor die na 9 maanden terugkeerde, al te vinden was in bloed na 6 maanden. Op die manier willen de onderzoekers factoren in bloed vinden die aanwezigheid van een teruggekeerde tumor verraden, en die kennis toepassen in een bloedtest.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek moet eraan bijdragen dat de diagnostiek bij teruggekeerde hoofd-halskanker beter verloopt. Als de terugkeer eerder kan worden vastgesteld, hebben patiënten een grotere kans op een genezende behandeling.