Immunotherapie bij eierstokkanker optimaliseren

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

​Via een soort tweetrapsraket willen de onderzoekers in dit project afweercellen optimaal bewapenen tegen eierstokkanker.

Gepubliceerd op 30 april 2019

Doel van dit onderzoek

De onderzoekers willen immunotherapie bij eierstokkanker verbeteren.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Eierstokkanker is erg moeilijk te behandelen. Een operatie en chemotherapie doen de tumor vaak op het oog verdwijnen, maar in veel gevallen keert de tumor terug, met piepkleine uitzaaiingen in de gehele buikholte. Die zijn chirurgisch niet te verwijderen. Daarom is een andere behandeling hard nodig.

In het Radboudumc is de afgelopen jaren in diverse KWF-projecten hard gewerkt aan een methode om het afweersysteem te mobiliseren tegen eierstokkanker. Daarbij worden Natural Killercellen gekweekt uit stamcellen uit navelstrengbloed en ingezet om eierstokkanker aan te vallen. Dit alles is nog geheel experimenteel, wat betekent dat er ook nog ruimte is voor verbetering van de methode. In dit project gaan onderzoekers testen hoe ze de NK-cellen het beste kunnen stimuleren.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Dat stimuleren gebeurt momenteel met een stofje dat cytokine IL-2 heet. Het zorgt ervoor dat NK-cellen zich kunnen vermeerderen, langer in de buikholte overleven en een betere anti-tumor activiteit hebben. Een nadeel van IL-2 is dat het een ander type afweercel activeert, die een remmende werking op de antikanker-actie hebben.

Ze verwachten dat IL-15 deze onhandige bijwerking niet heeft en willen dit graag aan de behandeling toevoegen. Alleen is dit IL-15 schaars en is het in het lichaam geen lang leven beschoren. Daarom gaan de onderzoekers in dit project een voorloper van IL-15 verpakken in piepkleine deeltjes en deze injecteren in de buikholte. Daar wordt de inhoud van de deeltjes ter plekke omgezet in IL-15, dat op zijn beurt de NK-cellen stimuleert om kanker te vernietigen. Een soort tweetrapsraket dus.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit innovatieve project beoogt de behandeling van eierstokkanker met immunotherapie te verbeteren. Uit eerdere KWF-projecten blijkt dat een methode met NK-cellen veelbelovend is, maar de methode is nog niet optimaal. In deze studie wordt de methode verder geoptimaliseerd.