Diagnostiek en behandeling inéén: theranostiek

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 18 februari 2019

Achtergrond

Een patiënt is gemiddeld vier chemokuren, 2-4 maanden onzekerheid en nare bijwerkingen verder voor hij weet of de chemokuur aanslaat of niet. Wanneer dat niet zo is, is er kostbare tijd verloren gegaan en heeft de patiënt voor niets de bijwerkingen gekregen.

Het is dus belangrijk dat er een nieuwe, betrouwbare (en goedkope!) manier komt waarmee snel na de behandeling valt vast te stellen of de behandeling aanslaat of niet. Daarnaast is het van belang dat de behandeling alleen de tumor bestrijdt en niet het gezonde weefsel.

De onderzoekers willen in dit project onderzoeken of deze ambitieuze doelen kunnen worden gecombineerd. Daarvoor willen ze stoffen ontwikkelen die zowel inzetbaar zijn voor diagnostiek als behandeling: theranostiek.

Doel van het project

In het centrum van veel tumoren zit een gebied met dood (necrotisch) weefsel. Chemotherapie zorgt voor meer dode tumorcellen en dus een groter necrotisch gebied. Met stoffen die binden aan necrotisch weefsel, kun je vaststellen hoe groot dit dode gebied in een tumor is. En dus hoe goed de behandeling aanslaat. Dat is diagnostiek. Maar wat nou als je aan die stoffen nog eens een extra stof hangt die de rest van de tumor van binnenuit bestraalt? Dan combineer je dus diagnostiek en behandeling. In dit project wordt bekeken of deze theoretische ‘tweetrapsraket’ mogelijk is. Dat gebeurt in kweekbakjes, omdat het nog te vroeg is om op patiënten te testen. 

Relevantie voor de patiënt

Als deze innovatieve aanpakt slaagt, hebben de onderzoekers straks een middel in handen waarmee ze de agressiviteit van de tumor kunnen bepalen, kunnen aantonen of de behandeling aanslaat, én de tumor van binnenuit verder bestralen. Dat zou een veelbelovende nieuwe ontwikkeling zijn voor een grote groep patiënten.