Alvleesklierkanker beter in kaart, beter behandelen

onderzoeksdatabase

Onderzoekssamenvatting

Gepubliceerd op 10 mei 2019

Alvleesklierkanker is één van de meest dodelijke vormen van kanker. Een belangrijke verklaring is dat de patiënt de tumor niet voelt en dat de arts de tumor niet ziet.

Daarnaast zijn zowel de diagnose als de behandeling van alvleesklierkanker uiterst complex:

  • als een afwijking wordt gevonden op een CT of MRI-scan, is niet altijd duidelijk of het een kwaadaardige tumor betreft;
  • met een ‘klassieke’ PET-scan valt niet goed onderscheid te maken tussen kanker en ontstekingsweefsel;
  • een operatie geeft kans op genezing, maar door lokale uitgroei en uitzaaiingen komt slechts 15% van de patiënten in aanmerking;
  • daarvan vallen er alsnog 10-20% af als kleine uitzaaiingen tijdens de operatie aan het licht komen;
  • bij weer 10% wordt uiteindelijk geen kanker gevonden, maar een chronische ontsteking;
  • in de meeste gevallen wordt bij een operatie de tumor incompleet verwijderd, vanwege de sprieterige uitgroei van de tumor langs bloedvaten en zenuwen;
  • chemotherapie en bestraling kunnen een oplossing bieden, maar het is vooraf en tijdens de behandeling vaak niet snel duidelijk of het werkt.

Al deze problemen schreeuwen om betere methoden om alvleesklierkanker beter zichtbaar te maken en aan te tonen of de behandeling effect heeft.

Doel van het project

De onderzoekers willen in dit project een radioactieve tracer gebruiken die heel specifiek aan alvleesklierkankercellen bindt, maar niet aan bijv. ontstekingscellen en gezonde cellen. Dat moet het mogelijk maken om alvleesklierkanker en kleine uitzaaiingen betrouwbaar zichtbaar te maken op PET/CT-scans. Bovendien zou dan ook detecteerbaar zijn of behandeling met chemotherapie/bestraling het gewenste effect heeft.

Plan van aanpak

In dit project wordt deze nieuwe methode getest voor 29 patiënten met een verdenking van alvleesklierkanker en 26 patiënten die bewezen alvleesklierkanker hebben. Zij krijgen een PET-scan, en de informatie die dat oplevert wordt vergeleken met de informatie die wordt vergaard met de huidige scans.

Daarnaast wordt alvleesklierweefsel van deze patiënten in het laboratorium onderzocht en vergeleken met de PET-scans, om te onderzoeken welke tumoreigenschappen de PET-scans bloot kunnen leggen.

Relevantie voor de patiënt

De vele problemen rondom de diagnose en behandeling van alvleesklierkanker maken deze tumorsoort schier onbehandelbaar. De onderzoekers willen nieuwe methoden ontwikkelen om de tumor beter in kaart te kunnen brengen, zodat de tumor beter valt op te sporen en er beter op maat behandeld kan worden.