Zon en vitamine D

Meisje met zonnehoed en zonnebril

We hebben vitamine D nodig voor sterke botten en spieren. En het is belangrijk voor je weerstand. 

Hoe krijg je vitamine D binnen?

Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.

Hoe lang moet je in de zon voor vitamine D?

Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten! Dat kan echter niet altijd. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in.

In de herfst en winter staat de zon te laag om vitamine D aan te maken. Gelukkig slaat ons lichaam vitamine D dat we aanmaken in de zomer op in ons lichaamsvet. Dat gebruiken we in de herfst en winter.

Bescherm jezelf weer na de onbeschermde minuten. Want de zon is ook een belangrijke veroorzaker van huidkanker. Gebruik dus zonnebrandcrème, bescherm jezelf met (UV)kleding en ga regelmatig uit de zon.

Maak je met zonnebrandcrème op genoeg vitamine D aan?

Jawel. Maar dan moet je wel langer dan een kwartier in de zon. De meeste mensen die zich met zonnebrandcrème beschermen doen dat ook wel. Smeren met zonnebrandcrème is belangrijk. Want dan voorkom je - als je goed smeert - dat je verbrandt.

Sommige mensen hebben een vitamine D-tekort

Sommige mensen maken zelf niet genoeg vitamine D aan. Voor die mensen kan het nodig zijn om extra vitamine D binnen te krijgen. Het gaat in Nederland om:

  • Kinderen tot 4 jaar. Zij hebben extra vitamine D nodig voor de opbouw van hun botten en tanden. In zuigelingenvoeding en opvolgmelk is die extra vitamine D toegevoegd. Ouders die dat niet gebruiken, krijgen het advies om hun kind extra vitamine D te geven.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • Ouderen: vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar.
  • Mensen met een van nature donkere huidskleur.
  • Mensen die weinig daglicht zien, zoals werkers op een kantoor, studenten of nachtwerkers.

Te weinig vitamine D? Dit kun je doen

Denk jij dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt? Dit kun je zelf doen:

  1. Ga voor advies naar je huisarts of apotheek
  2. Let in de winter extra goed op of je genoeg voeding met vitamine D eet. Of slik extra vitamine D-tabletten
  3. Ga niet onder de zonnebank voor vitamine D. Onder de zonnebank maak je maar heel weinig vitamine D aan. En de zonnebank is schadelijk. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Lees hoe dat zit: Is de zonnebank echt zo slecht?