Roken en kanker

Kanker door roken

Elke week raken nog steeds honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders.

De sigaret is in onze maatschappij overal aanwezig. Dit wekt de indruk dat het gaat om een onschuldig en normaal product. Terwijl roken de kans vergroot op verschillende soorten kanker. De bekendste zijn longkanker en kanker in of rond de mond, zoals in de slokdarm, het strottenhoofd en de mondholte.

Gevolgen van roken

​​In tabaksrook zitten duizenden chemische stoffen, waarvan er zeker 70 kankerverwekkend zijn.

Rookvrije Generatie

De wereld wordt rookvrij

Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij. En sigaretten worden op steeds minder plekken verkocht.

Wen er maar aan. Want een wereld waarin onze kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt hoe dan ook steeds dichterbij.

Waarom kinderen beginnen

Ieder kind dat verslaafd raakt aan roken is er één te veel. De tabaksindustrie speelt hier een belangrijke rol in. Maar wij ook.

Accijnsverhoging

Sinds 1 april 2020 is de accijns op tabak flink gestegen. Prijsverhoging van sigaretten is de meest effectieve maatregel om roken tegen te gaan. En jongeren staan hier ook achter, blijkt uit recent onderzoek. 

Strafzaak

In maart 2017 voegde KWF zich bij de aangifte tegen de 4 grootste tabaksproducenten in Nederland.