HPV: wat is het virus?

Virus en bacterie

Wat is HPV? 

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn verschillende soorten HPV, een aantal soorten kan bij meisjes baarmoederhalskanker veroorzaken. Jongens kunnen er peniskanker van krijgen. Het kan ook anus-, mond- en keelkanker veroorzaken. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is namelijk heel besmettelijk. In de meeste gevallen ruimt je lichaam het virus zelf op. Gebeurt dat niet, dan zorgt de vaccinatie daar in 75% van de gevallen voor. 

Hoe krijg je HPV?

HPV loop je op door seksueel contact. Veilig of onveilig. Het kan ook overgedragen worden via handen en vingers. Ook in het geval je één seksuele partner hebt in je hele leven, kun je het van die partner krijgen. 

Wat merk je als je HPV hebt? 

Van het virus zelf merk je vaak niks. Als het virus heeft geleid tot de voorstadia van baarmoederhalskanker kun je klachten krijgen zoals bloedingen tijdens of vlak na de seks of bijvoorbeeld ongewone afscheiding. Ga bij klachten altijd naar je huisarts. 

Kan ik besmetting voorkomen? 

HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken. Meisjes van 12/13 jaar kunnen zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Met de vaccinatie hebben meisjes 75% minder kans op baarmoederhalskanker. Jongens kunnen zich ook laten vaccineren. Dit kan via de huisarts, maar is niet gratis. Het vaccin komt in de loop van 2022 in het vaccinatiepakket voor jongens. 

Meer informatie over HPV vind je op de website van het RIVM.