Bevolkingsonderzoek borstkanker

mammografie bij bevolkingsonderzoek borstkanker

Ontdekte tumoren in de borst zijn vaak niet voelbaar

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Met dit bevolkingsonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Bij het onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten (mammografie) gemaakt om tumoren op te sporen. Vaak zijn deze tumoren nog niet voelbaar.

Vrouwen kunnen zelf beslissen of zij zich willen laten onderzoeken. Toch is er voldoende bewijskracht en zijn de voordelen groter dan de nadelen voor mammografie bij vrouwen van 50 t/m 75 jaar.

Wil je weten hoe een mammografie wordt gemaakt? Bekijk hier het filmpje

Waarom alleen vrouwen van 50 t/m 75 jaar?

De meeste vrouwen die borstkanker krijgen zijn ouder dan 50 jaar. De kans om borstkanker te krijgen is bij deze leeftijdsgroep veel groter.

 • Vrouwen jonger dan 50 jaar hebben vaak veel bind- en klierweefsel in de borsten. Gevolg hiervan is dat er vaak een afwijking gevonden wordt, maar uiteindelijk geen borstkanker wordt vastgesteld. De gevonden afwijking geeft veel angst en onzekerheid in de tussenliggende periode.
 • Bij vrouwen boven de 75 jaar groeit een tumor meestal heel langzaam. Een belangrijk nadeel is de kans dat borstkanker wordt ontdekt waar vrouwen tijdens hun verdere leven eigenlijk geen last van zouden hebben.

Nadelen?

 • Als na het onderzoek een afwijking wordt gevonden, volgt vaak een behandeling. Achteraf kan blijken dat deze behandeling helemaal niet nodig was, want een deel van de voorstadia gaat ook zonder behandeling vanzelf over. Ook blijkt soms na nader onderzoek dat de afwijking geen borstkanker was. Dit kan onterecht onrust en spanning veroorzaken.
 • Je kunt onterecht worden gerustgesteld. Soms is borstkanker aanwezig, maar wordt dit door het bevolkingsonderzoek niet ontdekt.

Pijnlijke test

Het maken van de mammografie wordt soms als pijnlijk ervaren. Er wordt onderzoek gedaan naar manieren om dit minder pijnlijk te maken. Momenteel is er een nieuwe methode beschikbaar waarbij vooral vrouwen die een borst besparende operatie hebben ondergaan en vrouwen met kleine, stevige borsten naar verwachting minder pijn hebben bij het ondergaan van een mammografie. De haalbaarheid van deze methode wordt onderzocht. Dit moet zorgvuldig gebeuren, kost tijd en geld en zal in elk geval een paar jaar duren.

Wat te doen bij klachten?

Bij de volgende veranderingen of klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan:

 • een knobbeltje in de borst
 • een verdikt strengetje naar de tepel
 • deukjes of kuiltjes in de huid
 • een tepel die sinds kort ingetrokken is
 • een verandering van de tepel zoals roodheid, huidschilfers of een soort eczeem
 • er komt vocht uit de tepel
 • steeds pijn in (één van) je borsten, op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
 • een borst die warm aanvoelt en rood verkleurd is, soms lijkt de huid op een sinaasappelschil
 • een wondje op de huid van de borst, dat niet geneest 

Deze veranderingen kunnen door kanker komen,maar kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Algemeen advies: ga met een (voelbare of zichtbare) verandering of langdurige klacht naar je huisarts.

Kan het bevolkingsonderzoek verbeterd worden?

Er wordt veel onderzoek gedaan om het huidige bevolkingsonderzoek naar borstkanker te verbeteren. Een van de mogelijkheden is het onderscheiden van vrouwen met een hoog en laag risico. Factoren die risico op borstkanker vergroten zijn bijvoorbeeld erfelijke aanleg of borstkanker in de familie, en veel bind- en klierweefsel in de borsten. Wanneer rekening wordt gehouden met deze risico verhogende factoren kan het bevolkingsonderzoek in de toekomst gerichter worden aangeboden aan vrouwen die er het meeste baat bij hebben, mogelijk ook aan vrouwen jonger dan 50 jaar.