Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

KWF adviseert: doe mee

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan de ziekte voorkomen. Toch maakt slechts de helft van de vrouwen gebruik van haar uitnodiging. Daarom vraagt KWF met een 'friendly reminder' aandacht voor het belang van meedoen.

Campagnebeeld postit baarmoederhalskankerscreening

Zo doe je mee

Op de website van de screeningsorganisatie lees je hoe je een afspraak maakt, of wat je moet doen als je je uitnodiging kwijt bent.

Op deze pagina vind je ook meer informatie over de zelfafnameset. Daarmee kun je zelf thuis veilig en betrouwbaar materiaal afnemen en opsturen voor HPV-onderzoek.

Zo werkt het bevolkingsonderzoek

Het onderzoek

Het onderzoek werkt met een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Een uitstrijkje bestaat uit cellen van het slijmvlies op de grens van je baarmoederhals en de baarmoedermond. In het uitstrijkje wordt gezocht naar HPV en afwijkende cellen. Voor wie het uitstrijkje vervelend vindt, bestaat er ook een zelfafnameset. 

De uitslag

Er zijn zes verschillende uitslagen mogelijk. Het merendeel van de vrouwen (91 van de 100) is niet besmet met HPV en heeft geen verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Op de website van het RIVM staat precies welke uitslagen er zijn, wat ze betekenen en hoe groot de kans op die uitslag is.

Zelfafnameset

Vind je het vervelend om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken? En is dit een reden voor je om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Dan is de zelfafnameset misschien iets voor jou. Op de website van de screeningsorganisatie lees je hoe je deze na je uitnodiging kunt bestellen.

Baarmoederhalskanker

Over de ziekte

Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 800 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden zo'n 200 vrouwen aan de ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door besmetting met het humaan papilloma virus, HPV.

HPV-vaccinatie

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door besmetting met het humaan papilloma virus, HPV. Meestal kan dit simpel voorkomen worden met een prik: de HPV-vaccinatie. Jongens en meisjes kunnen de vaccinatie al op jonge leeftijd gratis krijgen, om HPV-gerelateerde kanker op latere leeftijd te voorkomen. 

KWF-onderzoek naar baarmoederhalskanker

Immunotherapie

Door het afweersysteem te versterken, hopen onderzoekers baarmoederhalskanker beter behandelbaar te maken. Zoals prof. Hans Nijman, die werkt aan immunotherapie tegen de baarmoederhalstumor.

Warmtebehandeling

Petra Kok onderzoekt hyperthermie bij baarmoederhalskanker. Bij hyperthermie wordt de temperatuur in de tumor een klein beetje verhoogd zodat chemotherapie en bestraling beter aanslaan.

Doneer ook voor meer onderzoek

Met jouw donatie kan KWF levensreddend onderzoek naar baarmoederhalskanker financieren.