699 mensen steunen deze actie | Deze actie loopt tot 30-06-2020

€ 21.210 van de € 60.000 opgehaald

Behandeling voorspellen met elektrische neus

Iedere patiënt is uniek en reageert anders op een behandeling. Om te voorspellen welke behandeling het beste is voor de patiënt, wordt er meestal op basis van een stukje weefsel een analyse gemaakt. De eNose maakt het mogelijk om voorspellingen voor longkankerpatiënten te doen op basis van de adem.

Hoe werkt de eNose?
In de lucht die een mens uitademt zitten tot wel 200 verschillende gassen. Een samenstelling van die gassen wordt bepaald door wat zich in ons lichaam afspeelt. Ziektes, waaronder longkanker, hebben daar invloed op. De eNose herkent patronen in de uitgeademende lucht. 

De vernieuwde versie van de eNose kan voorspellen of een longkankerpatient baat heeft bij een behandeling met chemo- en radiotherapie. Mogelijk kan het ook aangeven of er een verhoogde kans is op bijwerkingen en welk nieuw middel het beste is voor de patiënt voorafgaand aan een operatie. Voordat deze nieuwe versie van de eNose kan worden ingezet, moet deze wetenschappelijk worden onderzocht.

Draagt u bij?
Voor het onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met 3 andere ziekenhuizen is € 60.000 nodig. Paul Baas: 'Hiervan kunnen we 4 nieuwe eNoses aanschaffen en de bijhorende data-analyses uitvoeren. Het zou geweldig zijn als longartsen deze nieuwe versie van de eNose kunnen gebruiken voor een directe, accurate voorspelling en met een uitslag die er binnen enkele seconden uitrolt. Zo kan de patiënt sneller starten met de juiste behandeling.

eNose